atrakcije

BAROKNI FESTIVAL

Korkyra Barokni Festival - Korčula Korkyra Barokni Festival - Korčula Korkyra Barokni Festival - Korčula Korkyra Barokni Festival - Korčula

kulturna je manifestacija utemeljena 2012. godine u svrhu promocije lokalne i međunarodne glazbene i kulturne baštine. Vrhunske koncerti u okružju impresivnih spomenika kulture otoka Korčule stvorili su jedinstvenu sinergiju zahvaljujući kojoj Festival slovi kao nezaobilazan kulturni događaj svjetske glazbene scene.

Šesto festivalsko izdanje u trajanju od 2. do 12.9.2017. ugostit će najprestižnije svjetske i domaće ansamble i soliste, specijaliste za baroknu glazbu poput The London Handel Players, Schikaneders Jugend, Il terzo suono, Enrico Onofri, Vokalnog ansambla Antiphonus i Hrvatskog baroknog ansambla.

Neupitan kulturno-turistički uspjeh Festival temelji na visokoj umjetničkoj glazbenoj ponudi koja privlači turiste iz cijelog svijeta i obogaćuje kulturnu ponudu otoka Korčule. Koncertima se promoviraju korčulanske crkve kao spomenici kulture, ali i otok Korčula u cjelini.
Program: www.korkyrabaroque.com/hr/programi/

MOREŠKA

Moreška ples s mačevimaMoreška Korčula Moreška viteška igra

Mačevalačka igra moreška izvodi se redovito tijekom ljetnih mjeseci i na dan Sv. Todora, zaštitnika Grada Korčule (29. srpnja).

Dokumenti sa sigurnošću potvrđuju izvođenje moreške u 17. stoljeću, iako se pretpostavlja da je ova mačevalačka igra starija (16. st.- vezana za vježbanje tehnike mačevanja).

Kroz dijalog pratimo radnju u kojoj Moro (arapski kralj) otima ljepoticu „bulu“ i zatim slijedi borba vojski crnog i bijelog kralja. Moreška se sastoji od sedam kolapa i završava oslobađanjem bule i povratka voljenom Osmanu ( turskom kralju).

Moreška je nastala po uzoru na kulturne trendove europskih gradova tog vremena i izvođenja običaja i muzike. Danas se izvodi uz pratnju limene glazbe a kompoziciju za morešku je napisao g. Krsto Odak ( 20. st.).

KUMPANIJA


Lančani ples kumpanija/kumpanjija izvodi se u mjestima na otoku Korčuli ( Pupnat, Čara, Smokvica, Blato i Vela Luka) s vrstom mačeva koji datiraju iz 16. i 17. st.. Skupina se sastoji od alfira (barjaktara) i izvođača-kumpanjola, koji plešu s mačem a predvodi ih kapitan. Izvedba započinjem dijalogom kojim kapitan traži dopuštenje od glavara za izvođenje „plesa od boja“. Kapitan predvodi koordinirane formacije lančanog plesa s mačevima u kojem svaki izvođač drži vrh mača susjednog kumpanjola. Nakon niza povezanih figura slijede žustri pokreti mačevima kojima kumpanjoli dokazuju svoju vještinu.

Lančani ples s mačevima; kumpanija/kumpanjija izvodi se uz pratnju mišnjica i bubnja.

U kalendaru događanja istaknuti su dani kada se tijekom ljetnih mjeseci i o svetkovine dana mjesta izvodi kumpanija/kumpanjija u dane svetaca zaštitnika Grada Korčule i mjesta u kojima se izvode kumpanija/ kumpanjija ( Pupnat, Čara, Smokvica, Blato i Vela Luka).

MOŠTRA


Moštra, ples s mačevima se izvodi u Žrnovu, u zaselku Postrana, na Veliku Gospu ( 15. kolovoza), uoči Sv. Roka, zaštitnika mjesta Postrane.

Kapitan predvodi koordinirane formacije plesa s mačevima u kojem svaki izvođač drži vrh mača susjednog moštranta. Nakon niza povezanih figura slijedi žustri pokreti mačevima kojima moštranti pokazuju svoju vještinu. Ples s mačevima moštra se izvode uz pratnju mišnjice i bubnja.

KATEDRALA SV. MARKA


je središte vjerskog života i najljepši gotičko renesansni spomenik u starom gradu Korčuli. Gradili su je talijanski majstori, ali najviše domaći graditelji kroz 14. 15 i 16. st. Najveći među njima je Marko Andrijić koji je radeći ovom zdanju ostvario svoja remek-djela:, gornji dio zvonika i ciborij nad glavnim oltarom u središnjoj lađi posvećenoj svetom Marku zaštitniku Korčule.

Glavni portal s odlikama romaničkog i gotičkog stila djelo je talijanskog majstora Bonina iz Milana.

Južna bočna lađa posvećena je sv. Jakovu, sjeverna sv. Ivanu, a do nje je dograđena zavjetna kapela sv. Roka.

Oltare u katedrali krase mnoge umjetničke slike počevši od Jacopa Tintoretta i drugih talijanskih talijanskih slikara.

Od domaćih kipara treba istaknuti djela Frana Čučića, Ivana Meštrovića, Ivana Kerdića, Frana Kršinića, Alojzija Lozice i Izvora Oreba.
Lokacija Katedrale

OPATSKA RIZNICA


Uz katedralu svetoga Marka nalazi se bivši biskupski dvor u kojemu se danas nalazi Opatska riznica svetoga Marka, osnovana 1954. po opatu Ivu Matijaci i hrvatskom slikaru Ljubi Babiću. Stari je biskupski dvor iz 14. i 17. stoljeća rekonstruiran 1860-74 godine.

Najznačajniji rad je poliptih "Bogorodica s djetetom i svecima" slikara Blaža Jurjeva Trogiranina iz 1431. godine. Blaž Jurjev Trogiranin (?-1450) najznačajnije je ime hrvatske gotike, a u Korčuli boravi od 1431. do 1435. slikajući za korčulanske crkve i podučavajući crtanje i slikanje.

U zidnim se vitrinama nalaze brojne isprave i knjige koje nam govore o dalekoj prošlosti Korčule i Hrvatske, a među njima se ističe "Korčulanski kodeks" iz 1214. godine.

Prekrasni gotički dvodjelni prozor "bifora" u ovoj je dvorani okrenut prema unutrašnjosti sobe kako bi posjetitelj uživao u stilu i tehnici. U vitrini s numizmatičkom zbirkom posebnu pozornost privlači novac Korkyre Melaine iz 4.st.pr.Krista.
Lokacija Opatske Riznice

GRADSKI MUZEJ KORČULA

The Town Museum Korčula Inside the Town Museum Korčula Korcula Town Museum Exibit Korcula Town Museum Exibit

Gradski muzej Korčula smješten je u palači Gabrijelis, reprezentativnom primjeru stambene arhitekture 15. i 16.st. u samom središtu stare gradske jezgre. Šetnjom kroz izložbene prostore ovog muzeja oživljavate kulturnu i gospodarsku prošlost Korčule od pretpovijesti do naših dana.

Muzejske zbirke zorno prikazuju tradicionalne obrte: kamenoklesarstvo i brodogradnju kao najvažnije za život čovjeka na ovim prostorima. Predmeti koji su se u prošlosti upotrebljavali u korčulanskim kućama pružaju nam uvid u kulturu svakodnevnog života.

Najvrijedniji muzejski eksponati svjedoče o poznavanju suvremenih umjetničkih dostignuća u Europi: posebno brončano kucalo Tiziana Aspettia, te glasovir iz 1819.godine na kojemu je svirala Beethovenova prijateljica Edith Streicher.

Posjeta starinskoj kuhinji u potkrovlju muzeja dojmljiv je i nezaboravan doživljaj. Replika stranice Statuta grada i otoka Korčule iz 1214.godine, likovni prikaz grada, gradska zastava, pečati, natpisi u kamenu, dokumenti, grbovi priča su o povijesnom identitetu Korčule kao urbane cjeline koja je zbog svog skladnog izgleda opjevana u stihovima kao «Ornament od svita...»
Lokacija Muzeja

ZBIRKA IKONA

The Icon Museum Korčula Inside the Icon Museum Korčula Korcula Icon Museum Exibit Korcula Icons Museum Exibit

Crkva i Bratovština Svih svetih spadaju među najstarije gradske tradicije. Crkva je sagrađena početkom 15. stoljeća na mjestu starije crkve ( 10.st./13.st.) koja je bila prva stolnica korčulanskog biskupa (1300); u njoj je 1301. godine osnovana najstarija korčulanska bratovština Svih svetih ili Bratovština Dobre smrti.
Nasuprot ulaza u crkvu nalazi se ulaz u kuću bratovštine Svih svetih. Na reljefima iznad ulaznih vrata vide se bratimi ove flagelantske bratovštine iz 1301.
Na oba zida je izložena zbirka ikona s grčkog otoka Krete. U ratu koji se od 1645. do 1669. vodio između Mletaka i Turske za otok Kretu (Kandija, kandijski ratovi) sudjelovala je i korčulanska ratna galija. Rat je završio porazom Mletaka i općom evakuacijom mletačkog garnizona, uprave i svećenstva s otoka, te su tako s korčulanskom galijom na otok stigle zanimljive ikone nastale na temelju bizantske tradicije i utjecaja mletačkih slikarskih škola izmedju 14. i 17. stoljeća.
Lokacija Zbirke Ikona

GLAVICA SV. ANTUNA

St. Anthony's Hill Korčula St. Anthony's Hill Steps Korčula St. Anthony's Church Korčula

Glavica sv. Antuna je udaljena svega pola sata pješice od središta Korčule u pravcu Lumbarde.
Predstavlja vjerski spomenik i zaštićeni spomenik parkovne arhitekture. Do vrha brežuljka vode nas 102 stepenice uz drvored čempresa zasađenih 1708.godine.
Na vrhu Glavice na malom popločanom trgu podignuta je u 14. st. crkvica sv. Antuna Pustinjaka.

U vrijeme biskupa Španića, krajem 17.st. je obnovljena i danas je posvećena sv. Antunu Padovanskom. Na kući uz crkvu nalaze se reljefi sv. Antuna Pustinjaka i sv. Antuna Padovankog.

Sa vrha Glavice nezaboravan je pogled na korčulanski arhipelag.
Najveće slavlje na Glavici je 13.lipnja, na blagdan sv. Antuna.
Lokacija Glavice Sv. Antuna

IZLOŽBA MARKA POLA


Izložba Marka Pola prikazuje život Marka Pola kroz sedam scena dočaranih vrhunskom scenografijom i hiperrealističnim lutkama, uz pratnju audio vodiča; od odlaska iz Korčule, preko putovanja karavanom kroz pustinju, pa sve do dvora poznatog mongolskog vladara Kublaj Kana. WEB STRANICA
Lokacija izložbe

MAXIMILIJAN VANKA - GALLERY


Maksimilijan Vanka je rođen u Zagrebu 11. svibnja 1889., (1889-1963,) pretpostavlja se, kao vanbračno dijete majke iz belgijsko-austrijske plemićke obitelji Von Fürstenberg i oca češkog grofa Zu Salmma. Vankina biološka majka, u visokoj trudnoći, dolazi u Hrvatsku roditi dijete za koje se u Austriji nije smjelo znati. Odmah po rođenju Vanku su dali na selo (Kupljenovo), Dori Jug koja ga je dojila i othranila. Dora je redovito dobivala novac za djetetovo izdržavanje, ali ga je i zavoljela kao da je njezino vlastito. Kada je Maksimilijanu bilo osam godina, djed po majci (bogat austrijski plemić) saznaje za njega, te ga šalje u dvorac Brestje gdje je započeo novi život i školovanje pod vodstvom profesionalnih učitelja. Nakon preseljenja u dvorac Maksimilijan više nikada nije vidio svog djeda, koji je ubrzo i umro. Višu školu za umjetnost i umjetni obrt završio je kao đak Bele Čikoša Sesije. Daljnje školovanje nastavlja 1910. godine u Bruxellesu u specijalnoj školi za komponiranje kod profesora Jeana D'Evillea i Constanta Montalda. U Bruxellesu je nagrađen zlatnom medaljom za sliku Proštenjari.
Godine 1920. Vanka je postao pomoćnim učiteljem crtanja akta na Višoj školi za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu, a učiteljem 1921. te profesorom 1923. godine. Vanka je studente podučavao kompoziciji, crtežu i fresko tehnici sve do odlaska u Ameriku 1934. godine. Smatra se prvim koji je u naše krajeve uveo sangvinu (crtež izveden crvenom kredom). Na prijedlog Roberta Frangeša Mihanovića, Vanka je 1929. godine izabran za dopisnog člana Umjetničkog razreda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Stanovao je iznad Kamenitih vrata te rado posjećivao kazališta i koncerte. Družio se s Ljubom Babićem, Vladimirom Becićem, Brankom Šenoom i ostalim slikarima. Rado se družio i s poznatom skladateljicom groficom Dorom Pejačević, čiji je portret naslikao dvadesetih godina u Beču.
Korčulanin Vanka
Na otoku Korčuli Vanka je utemeljio likovnu koloniju te je tamo provodio ljeta družeći se s kolegama slikarima. Rado se družio sa slikaricama Nastom Rojc i Verom pl. Nikolić Podrinskom. Nakon Vankine smrti, udovica Margaret i kći Peggy Vanka-Brasko darovale su 1968. godine Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti dvije kuće na Korčuli i četrdeset i sedam Vankinih umjetničkih djela nastalih u Korčuli i Americi. Veća vila, uz korčulanski Lungo mare, postaje Memorijalna zbirka otvorena javnosti (1968.). Danas se Vankini radovi nalaze u Memorijalnoj zbirci Maksimilijana Vanke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Korčuli, Modernoj galeriji u Zagrebu te u James Michener Art Museum (Doylestownu).
Maksimilijan Vanka - lokacija galerije

KULA KUĆE MARKA POLA

House of Marco Polo Marco Polo Tower Burth house ofarco Polo Family De Polo Korčula

Uz natpise i izložke koji podsjećaju na istraživača zanimljiv je pogled s obiteljske kule-promatračnice.

Ovdje je rođen najveći putnik i istraživač svih vremena Marko Polo (Korčula, 1254. - Mleci, 1324.). 7.9.1298. odigrala se velika pomorska bitka između genoveške i mletačke flote pod gradom Korčulom; u ovoj je borbi mletačka flota poražena, a Genovežani među svojim zarobljenicima imaju i velikog Marka Pola kojega za veliku otkupninu 1299. oslobađaju.

Najstariji opis spomenute bitke čuva se u Nacionalnoj biblioteci u Parizu.

Zarobljen u genoveškom zatvoru Marko Polo je ispripovijedio svoje doživljaje s puta u Kinu pisaru Rusticheliu, koji su zabilježeni u knjizi “Il Milione”. Obiteljska kuća Polovih u Mlecima je nestala i ustupila mjesto kazalištu, a u Korčuli se sačuvala rodna kuća, kao i uspomena na velikog Marka. Obitelj Depolo danas je još jedna od najstarijih korčulanskih obitelji.
Lokacija Kule - Radno vrijeme; cjenik

KULA VELIKI REVELIN

Big Revelin Korčula Korčula old town steps Old Town entrance steps Korčula Big Revelin Korčula

Kula Veliki Revelin (Kopnena vrata) izgrađena je 1485. godine a uz nju se nalazio arsenal (skladište oružja) iz 1572. godine. Arsenal je građen u vrijeme kada raste vojna važnost Korčule za Mletačku republiku, koja u 18. stoljeću u Korčuli ima zimsko sidrište ratne flote.

Iznad ulaznih Kopnenih vrata nalaze se dva simbola korčulanske povijesti:
ploča s krilatim lavom Svetoga Marka kao simbola vladavine Mletačke Republike te spomen-ploča o 1000-godišnjici krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava.
Lokacija Kule Revelin - Radno vrijeme; cjenik

BADIJA


Otočić u istočnom dijelu Pelješkoga kanala; oko 1 km2. Kanal Ježevica odvaja ga od otoka Korčule. Srednja godišnja temperatura 13 °C. Duž južne obale nalazi se dobro sidrište za srednje brodove, manji se brodovi mogu vezati zapadno od samostana. Gotovo čitava Badija nalazi se pod makijom i borovom šumom. Najviši vrh otoka je na visini od 74 m. Današnji samostan i jednobrodna crkva podignuti su u stilu kasne gotike, poslije 1420. Samostan je dograđen 1909., a 1950. preuređen u odmaralište, međutim od 2003. godine vraćen je u vlastništvo Franjevaca te nije svakodnevno otovren za posijetitelje već je moguća najava (www.badija.hr). Na brijegu iznad samostana je crkvica sv. Katarine iz XV.-XVI. st. Prirodne ljepote otoka i njegova okruženja moguće je vidjeti u cijelosti ugodnom šetnjom makadamskom stazom koja vodi oko cijelog otoka.

SKRIVENE PLAŽE


U blizini grada Korčule postoji mnogo skrivenih plaža i uvala koje je vrijedno posjetiti.
Između prekrasnih plaža diljem otoka preporučamo da posjetite pješčanu plažu Vela Pržina u Lumbardi i šljunčane plaže u: Pupnatskoj Luci i Bačvi blizu Pupnata, Žitnoj do Čare i Samogradu u blizini Račišća.

izdvajamo

1

Moreška, Katedrala Sv. Marka, Opatska Riznica, Zbirka Ikona, Kula kuće Marka Pola, Veliki Revelin, .....

2

I još mnogo atrakcija u kojima možete uživati u Gradu Korčuli