Crni otok poziva Vasu carstvo bijelih vina
Enologija otoka Korčule


Otok Korčulu su stari Grci nazvali Korkyra Melaina, a u doba Rimskog carstva bila je poznata kao Corcyra Nigra, Crna Korčula.
Ime zahvaljuje bujnoj mediteranskoj vegetaciji, a danas je, osim po prirodnim ljepotama i izuzetnoj kulturnoj baštini, poznata i po tisućljetnoj tradiciji izrade vrhunskih vina.

Za razliku od ostalog dijela Dalmacije, koja je znamenita po crnim vinima, Korčula nudi zanimljiva bijela vina od autohtonih sorti grožđa – u središnjem dijelu otoka, u Smokvici i Čari, to su Pošip i Rukatac, a u Lumbardi na istočnom dijelu otoka, Grk.
Od crnih sorti najrašireniji je Plavac mali.

Vina otoka Korčule krasi izrazita osobnost, kompleksnost, naglašene sortne arome i visoki alkoholi kao odraz mirisa, okusa i klime Mediterana.
Ona su posebna i po izrazito finim kiselinama, neobičnim za vina toplih podneblja, što ih čini izrazito svežim i pitkim.


Tekst i prijevod: Maja Cebalo, Lumbarda, Hrvatska, srpanj 2013.


pošip
Pošip Čara - Island Korčula


Pošip je autohtona sorta otoka Korčule i svojevrsni raritet – zna mu se podrijetlo, mjesto pronalaska i ime pronalazača i jedno je od prvih hrvatskih vina zaštićeno zakonom.

Uzgaja se u središnjem dijelu otoka oko mjesta Smokvica i Čara, a odnedavno se proširio i u dalmatinske vinograde izvan otoka.

Vino je blistave, slamnato-zlatnožute boje, tromo se ljulja u čaši u kojoj ostavlja gusti trag visokih alkohola, punog je i osebujnog okusa.
Radi umjerenih kiselina savršeno pristaje uz sva jela od ribe, školjaka i bijelog mesa.

Servira se ohlađeno na 12-14ºC.

rukatac
Rukatac - Island Korčula


Autohtona dalmatinska sorta Maraština, na otoku Korčuli poznata je kao Rukatac, a svoje idealno okružje pronašla je na ovom otoku pred više od tisuću godina.

Radi svojih izvrsnih svojstava često se koristi za poboljšanje okusa drugih vina.

U prošlosti su bila poznata desertna vina od Rukatca, ali danas se uglavnom proizvodi kao suho vino.

Svjetložuta boja, punoća i sklad ovog vina najbolja su slika podneblja u kojem raste – Rukatac vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim!

Ovo elegantno južnjačko vino najbolje je poslužiti uz plodove mora i razna pečenja, ohlađeno na 12ºC.


grk
Grk Lumbarda Island Korčula


Lumbarda je poznata po Grku, bijelom vinu od istoimene autohtone sorte grožđa što uspijeva u pješčanim vinogradima lumbarajskog polja.

Nije poznato da li je ime dobilo radi profinjenog gorkastog okusa ili po Grcima koji su početkom 3. stoljeća prije Krista tu osnovali svoju naseobinu i zasadili prve čokote.

Plod bogate vinogradarske tradicije, suvremene tehnologije i enologije je suho vino izrazite osobnosti prepoznatljive po svjetlozelenkasto žutoj boji sa zlatnim odbljescima, naglašenoj sortnoj aromi i plemenitom bukeu.
Karakterizira ga bogat, skladan i zaokružen okus, sa dugim, lagano gorkastim završetkom.


Grk prije svega voli sve ono najbolje što se lovi u moru, dobro se slaže i s najboljim jelima od bijelog mesa, a može se poslužiti i kao aperitiv. Servira se ohlađen na 12-13ºC.
plavacmali
Plavac Mali Island Korčula


Plavac mali je autohtona sorta južne Dalmacije, a zacijelo naše najslavnije i u svijetu najpoznatije naše crno vino.

Uzgaja se na južnim padinama otoka, ali i u Lumbardi, i to ne samo radi dobrog vina koje se od njega pravi, već i radi uzgoja Grka.
Naime, Grk je poseban i po tome što, za razliku od većine sorti vinove loze, ima samo ženski cvijet, pa se radi oplodnje uz njega sadi Plavac mali.

Suho vino od Plavca malog je tamnocrvene do granatne boje s ljubičastim odsjajima, raskošnog bukea protkanog sortnom aromom i toplog, punog i profinjenog, zaobljenog, ugodno trpkastog do mekog okusa.

Traži fina jela od tamnog mesa, pogotovo krupne divljači, slaže se s plavom ribom i plemenitim sirevima izražene arome. Servira se na 18˚C.


izdvajamo

1

Pridružite se nekoj od vinskih tura koje organiziraju turističke agencije i uživajte u vrhunskim otočkim vinima.

2

Pored kušanja vrhunskih otočkih vina, također možete uživati i u delicijama otoka Korčule