korčula

Korčula je povijesni utvrđeni grad na istočnoj obali otoka Korčule

Stari grad je okružen zidinama, a ulice su raspoređene u riblje kosti omogućujući slobodno strujanje zraka, ali i štiteći od jakih vjetrova.
Od značajnijih povijesnih znamenitosti navest ćemo gotičko-renesansnu katedralu Svetog Marka, gradsku vijećnicu, te masivne gradske zidine, kao i franjevački samostan iz 15. st. s prekrasnim manastirom na otoku Badija.

kulturna baština

Katedrala Sv. Marka
Gradski Muzej Korčula
Crkva Svetog Petra
Glavica Svetog Antuna

gradski muzej korčula

Gradski muzej Korčula smješten je u palači Gabrijelis, reprezentativnom primjeru stambene arhitekture 15. i 16.st. u samom središtu stare gradske jezgre. Šetnjom kroz izložbene prostore ovog muzeja oživljavate kulturnu i gospodarsku prošlost Korčule od pretpovijesti do naših dana.
Muzejske zbirke zorno prikazuju tradicionalne obrte: kamenoklesarstvo i brodogradnju kao najvažnije za život čovjeka na ovim prostorima. Predmeti koji su se u prošlosti upotrebljavali u korčulanskim kućama pružaju nam uvid u kulturu svakodnevnog života.
Najvrijedniji muzejski eksponati svjedoče o poznavanju suvremenih umjetničkih dostignuća u Europi: posebno brončano kucalo Tiziana Aspettia, te glasovir iz 1819.godine na kojemu je svirala Beethovenova prijateljica Edith Streicher.
Posjeta starinskoj kuhinji u potkrovlju muzeja dojmljiv je i nezaboravan doživljaj. Replika stranice Statuta grada i otoka Korčule iz 1214.godine, likovni prikaz grada, gradska zastava, pečati, natpisi u kamenu, dokumenti, grbovi priča su o povijesnom identitetu Korčule kao urbane cjeline koja je zbog svog skladnog izgleda opjevana u stihovima kao «Ornament od svita...»
e-mail: gm-korcula@du.htnet.hr Pozicija muzeja

katedrala sv. marka

je središte vjerskog života i najljepši gotičko renesansni spomenik u starom gradu Korčuli.

Gradili su je talijanski majstori, ali najviše domaći graditelji kroz 14. 15 i 16. st. Najveći među njima je Marko Andrijić koji je radeći ovom zdanju ostvario svoja remek-djela:, gornji dio zvonika i ciborij nad glavnim oltarom u središnjoj lađi posvećenoj svetom Marku zaštitniku Korčule.

Glavni portal s odlikama romaničkog i gotičkog stila djelo je talijanskog majstora Bonina iz Milana.
Južna bočna lađa posvećena je sv. Jakovu, sjeverna sv. Ivanu, a do nje je dograđena zavjetna kapela sv. Roka.

Oltare u katedrali krase mnoge umjetničke slike počevši od Jacopa Tintoretta i drugih talijanskih talijanskih slikara.
Od domaćih kipara treba istaknuti djela Frana Čučića, Ivana Meštrovića, Ivana Kerdića, Frana Kršinića, Alojzija Lozice i Izvora Oreba.
Pozicija katedrale

crkva sv. mihovila

je smještna na Trgu Antuna i Stjepana Radića preko puta gradske vijećnice.

Spominje se već početkom 15.stoljeća, a kasnije patronat nad njom preuzima Bratovština Blažene djevice Marije od utjehe – od pojasa, osnovane 1603.

Crkva je u tijeku 17. i 18. st. dobila svoj konačni barokni izgled, a sama kapela posvećena Gospi od utjehe i pridodana je crkvi krajem 19. st..

Na glavnom oltaru iz 18.st je slika Dominika Maiotto koja prikazuje Gospu od Utjehe.

Pozicija crkve

glavica sv. antuna

Glavica sv. Antuna je udaljena svega pola sata pješice od središta Korčule u pravcu Lumbarde. Predstavlja vjerski spomenik i zaštićeni spomenik parkovne arhitekture. Do vrha brežuljka vode nas 102 stepenice uz drvored čempresa zasađenih 1708.godine. Na vrhu Glavice na malom popločanom trgu podignuta je u 14. st. crkvica sv. Antuna Pustinjaka. U vrijeme biskupa Španića, krajem 17.st. je obnovljena i danas je posvećena sv. Antunu Padovanskom. Na kući uz crkvu nalaze se reljefi sv. Antuna Pustinjaka i sv. Antuna Padovankog. S vrha Glavice nezaboravan je pogled na korčulanski arhipelag. Najveće slavlje na Glavici je 13.lipnja, na blagdan sv. Antuna. Pozicija Glavicemjesta koja bi još trebalo posjetiti

Rodna kuća Marka Pola
Kuća Marka Pola
Crkva Svih Svetih
Crkva svih svetih
Opatska Riznica
Opatska Riznica
Veliki Revelin
Veliki Revelin

virtualna šetnja

Kula svih svetih

Veliki Revelin

Trg Pomirenja

Sveti Antun

Dominikanski samostan

Katedrala svetog Marka

Atrij gradske vijećnice

Galerija Maksimilijana Vanke

Trg svetog Marka

our Tips

1

Također bi trebali posjetiti Kulu kuće Marka Pola, Zbirku ikona i otok Badija

2

Ovdje možete pronaći više informacija o mjestima koje bi trebali posjetiti


Info